Στην εποχή των αποφάσεων για «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» το να επιζητούμε πρόσθετες "αδειοδοτήσεις" είναι σαν να αλοίφουμε βούτυρο στο ψωμί του «χρεοκοπημένου Κράτους». Παρ όλα αυτά, σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση, αναπτύχθηκε συζήτηση σχετικά με «αδειοδοτήσεις» ή όχι των Εργαστηρίων Δοκιμών.
Μέχρι σήμερα, τα Εργαστήρια-μας λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη «αδειοδότησης».
Ο Ν3325/2005 σαφώς και ρητώς μας εξαιρεί! Ο ανωτέρω νόμος, ο οποίος εκδόθηκε για «απλούστευση διαδικασιών» (σε αντικατάσταση του νόμου 2516/1997), σαφώς αναφέρεται στην «Ίδρυση και Λειτουργία Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων» όπου βεβαίως δεν εντάσσονται τα Εργαστήρια Δοκιμών.
Ήδη εξαρχής, στο άρθρο 2, όπου ορίζονται οι εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει εφαρμογή ο Νόμος, ρητώς και σαφώς, στο εδάφιο (α) περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες / βιοτεχνίες μεταποιητικού χαρακτήρα, ενώ στο εδάφιο (β) τα επαγγελματικά εργαστήρια των ανωτέρω μονάδων του εδαφίου (α). Η ΚΥΑ 5905 (ΦΕΚ Β 611/1995, Πυροπροστασία) παραπέμπει ρητώς στον ανωτέρω νόμο, μη εφαρμοζόμενο στα Εργαστήρια Δοκιμών.
Από την άλλη, στη Συνέλευση εκφράσθηκε η άποψη, ότι τυχόν υπέρμετρες – γραφειοκρατικές απαιτήσεις θα στερούσαν μικρά (περιφερειακά) εργαστήρια τη δυνατότητα να παράσχουν υπηρεσίες.
Πιστεύω ότι οι χημικοί ή χημικοί μηχανικοί μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών χωρίς οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση, αφού η δυνατότητα αυτή είναι συνυφασμένη με τη λήψη του Πτυχίου-τους. (Το Πτυχίο, δηλαδή ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ άδεια παροχής υπηρεσιών εργαστηριακών δοκιμών, με την έναρξη άσκηση επαγγέλματος στη ΔΟΥ! Υπάρχει ο Κωδικός Δραστηριοτήτων 74.30.11 «Υπηρεσίες Δοκιμών & Αναλύσεων», οπότε με την δήλωση έναρξης του Επαγγέλματος δεν απαιτείται οποιασδήποτε άλλη άδεια!
(Ακριβώς όπως ο γιατρός, μπορεί να ασκεί το επάγγελμά-του με μόνη τη λήψη Πτυχίου (και εγγραφή στον Ιατρικό Σύλλογο), χωρίς να ζητά - παίρνει άδεια λειτουργίας Κλινικής ή Νοσοκομείου…
Έτσι, διασφαλίζεται το δικαίωμα των συναδέλφων να λειτουργήσουν «μικρά εργαστήρια», συνυφασμένα με το πτυχίο του χημικού, χημικού μηχανικού, και αποφεύγουμε τις γραφειοκρατικές απαγορεύσεις.
Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, ο πλέον οφελειμένος είναι ο αδειοδότης, ενώ προάγεται και η διαπλοκή σε καθεστώτα περιορισμένης διαφάνειας. Οι υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδοτήσεων γίνονται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές (αδιαφάνεια), ενώ πολλές φορές επικρατεί συντεχνιακή αντίληψη, γραφειοκρατική συμπεριφορά και υποβόσκει καθεστώς διαπλοκής και ίσως διαφθοράς. Από τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, επωφελούνται μόνο ή κυρίως, οι κρατικοί υπάλληλοι (άσκηση – διαχείριση εξουσίας).
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λειτουργήσουν εργαστήρια ως επιχειρήσεις, μόνο αυτοί και από κάποιο μέγεθος και άνω (πχ εφόσον απασχολούν προσωπικό άνω των 10 ατόμων) να υποχρεώνονται σε τυπικές διαδικασίες όπως ελάχιστου χώρου, πυρασφάλειας, κλπ!
Η διαδικασία διαπίστευσης παραμένει ως εθελοντική διαδικασία για όσους οι συνθήκες εργασίας-τους το απαιτεί.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Κατά την άποψή-μου ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης, παρά μόνο (ίσως) σε εργαστήρια που απασχολούν προσωπικό, (πχ περισσότερα από 10 άτομα).
2. Να καταργηθούν όλες οι συντεχνιακής – γραφειοκρατικής υφής υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδοτήσεων (πχ από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες).
3. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών δεν πρέπει να απαξιώνονται και να παρεμποδίζονται να λειτουργούν με πρόσθετες «άδειες» ή άλλες «διαδικασίες αδειοδότησης». και μάλιστα από δημόσιους φορείς που συχνά δραστηριοποιούνται ανταγωνιστικά (και προφανώς και αθέμιτα) στο χώρο, παρέχοντας υπηρεσίες δοκιμών προς ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις ή και απλούς πολίτες – καταναλωτές!
4. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών - Ανεξάρτητων Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε.), μπορεί, σε συνεργασία με την ΕΕΧ, τον ΠΣΧΜ, κ.α. να εκδώσει – επεξεργασθεί Εθελοντικό Οδηγό Λειτουργίας Εργαστηρίων Δοκιμών. Οι κατ εξοχήν εργαστηριακοί επιστήμονες είναι οι χημικοί, αφού τόσο στην επιστημονική γνώση, εμπειρία και παράδοση, αλλά και στην Κοινωνία, το επάγγελμα του χημικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εργαστηριακή πρακτική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ιω. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών – Ανεξάρτητων Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου, (ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε).
Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Από 2 Ιουλίου καταργείαι η υποχρέωση λήψης "διοικητικής άδειας" για σειρά επαγγελμάτων. (Ν. 3919 / 2011 - ΚΕΦ. Α).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταξύ άλλων και οι Χημικοί Ναυτιλίας.
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων Ν 3919 / 2011 (ΦΕΚ Α32 / 02-03-2011)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.naftemporiki.gr/finance/story/767083
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.naftemporiki.gr/finance/story/868272/sxedia-gia-katargisi-tou-70-ton-diadikasion-adeiodotiseon-enarksis-epixeiriseon
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά οι ... "αδειοδότες", και "άλλες κρατικοδίαιτες δυνάμεις" πασχίζουν με νύχια και με δόντια, μέχρι και σήμερα, να παρεμποδίσουν την απελευθέρωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.naftemporiki.gr/finance/story/695415
Η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα www.notifybusiness.gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxis
ΑπάντησηΔιαγραφή