Συνολικές προβολές σελίδας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ταϋλάνδη: Δηλητηρίαση από αυξημένο χλώριο στην Κολυμβητική Δεξαμενή Ξενοδοχείου!


"Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι τουρίστες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του νησιού Πουκέτ, στην Ταϊλάνδη, αφού υπέστησαν δηλητηρίαση από το χλώριο της πισίνας ενός ξενοδοχείου.
Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι το ατύχημα σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Phuket Orchid Resort & Spa και αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα χλωρίου στο νερό της πισίνας.
Το χλώριο προκάλεσε ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια όσων χρησιμοποίησαν την πισίνα.'
...
Το ελεύθερο χλώριο στις κολυμβητικές δεξαμενές δεν πρέπει να είναι κατώτερο του 0,5mg/l ώστε να επιτυγχάνεται η απολύμανση του νερού, και το ολικό να μην υπερβαίνει τα 3 mg/l. Απαιτείται συστηματική & τακτική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, τεκμηρίωση της αποτελεσματικής απολύμανσης, διορθωτικές ενέργειες όπου και όταν απαιτούνται και τήρηση αρχείων.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ανάκληση "εξαιρετικού, παρθένου, ελαιολάδου" - Η υπόθεση!

‎Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, "...Την άμεση ανάκληση ελαιολάδου που πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο», χωρίς ωστόσο να πληρούνται τα υφιστάμενα ποιοτικά κριτήρια για τον ανωτέρω χαρακτηρισμό, ζήτησε ο ΕΦΕΤ... Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», σε συσκευασία των 5L και ημερομηνία λήξης 12-11-2012, το οποίο παρασκευάζεται από την επιχείρηση Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΛΕΣΕΛ”, Αλκαίου 21, Μυτιλήνη...."
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες:
1. Το προϊόν εξετάσθηκε σε πρώτο βαθμό στην Αθήνα, και βρέθηκε να έχει Κ232 2,8 αντί <2,5. (Η σταθερά Κ232 εκφράζει την παλαιότητα του προϊόντος). Δεν έχει γίνει γνωστή η αβεβαιότητα της μέτρησης του Εργαστηρίου για τη συγκεκριμένη δοκιμή.
2. Εκκρεμεί η "κατ' έφεση εξέταση". Δείγμα της ίδιας (περσινής) παρτίδας που διατηρείται στο Συνεταιρισμό, εξετάσθηκε από τους ενδιαφερόμενους μετά την κοινοποίηση της αρχικής γνωμάτευσης και βρέθηκε Κ232 2,4 (Κανονικό).
3. Ακόμη και αν η εξέταση του αντιδείγματος ("κατ' έφεση εξέταση") παρουσία εκπροσώπου του ενδιαφερομέου, επιβεβαιώσει το αρχικό εύρημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, η αίτηση ανάκλησης του ελαιολάδου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βεβιασμενη.
4. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ήδη και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Απαγορευμένα συντηρητικά (αντιβιοτικό) σε γιαούρτη στην Κύπρο!


Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων Αρχών στην Κύπρο, ανιχνεύθηκε σε γιαούρτια τριών διαφορετικών παρασκευαστών, το συντηρητικό ναταμυκίνη (Ε235), που δεν επιτρέπεται να υπάρχει σε γιαούρτι. Η ναταμυκίνη χρησιμοποιείται για να σταματά την ανάπτυξη των μυκήτων, οι οποίοι ευθύνονται για το μούχλιασμα του γιαουρτιού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το συντηρητικό ναταμυκίνη (E235), είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιείται σε κάποια τρόφιμα όπως στην εξωτερική επιφάνεια των σκληρών τυριών, προκειμένου να προστατεύσει το προϊόν από την ανάπτυξη μυκήτων.
Επειδή η συγκεκριμένη ουσίας ανήκει και στα αντιβιοτικά, συχνή χρήση-της δημιουργεί προβλήματα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Δεν υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων, 18/12/2011!


Απόσπασμα από τα Πρακτικά:
"...ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Χαίρομαι και λυπάμαι. Χαίρομαι που ακούω ότι συζητιέται η ενοποίηση Γενικού Χημείου του Κράτους και ΕΦΕΤ, αλλά λυπάμαι γιατί το 1983, όταν ήμουν Χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους και μας φέρνανε το μπουκάλι το εμφιαλωμένο και έπρεπε να κάνουμε εμείς σκληρότητα, χλωριούχα, αγωγιμότητα και pH και έπρεπε να βρούμε κάποιον να μας κάνει μικροβιολογία, ... Προσωπικά είχα κάνει μεταπτυχιακό στη μικροβιολογία, οπότε λέω, παιδιά, θα βάλουμε μικροβιολογικές δοκιμές στο Γενικό Χημείο του Κράτους και να γίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους ΕΦΕΤ.
Ενθουσιάστηκαν οι Συνάδελφοι του Χημείου, μου στέλνανε φαξ, μάθε και σε εμάς μικροβιολογία, μου έστειλε ο μακαρίτης ο Γεννηματάς συγχαρητήριο, τι σπουδαίο που είναι δικός μας, η ΕΞΟΡΜΗΣΗ με έβαλε πρώτη σελίδα "Στη Ρόδο γίνεται κοσμογονία το 1983". Η Ελισάβετ Παπαζώη και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μου έστειλαν συγχαρητήρια, γιατί "με τις πρωτοβουλίες σου αναβαθμίζεις τη Δημόσια Διοίκηση".
Οπότε, ξαφνικά αρχίσανε κάποιοι Συνάδελφοι να λένε, παιδιά, θα χάσουμε τα ΔΕΧΕ. Εγώ φυσικά επέμενα, ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, αν δεν κάνουμε τον έλεγχο πλήρη και όπως πρέπει, δηλαδή ενιαία. Το 1986 βρέθηκα στο δρόμο, γιατί, είπανε, " είναι κρίμα τέτοιος επιστήμονας να χαραμίζεται στη Ρόδο, να έρθει εδώ στην Αθήνα" ...
Το 2005, που ήρθαμε εδώ στη ΣτΑ, ήταν πλέον ο Καραμανλής στην εξουσία, λέω, "είδαμε και πάθαμε να πείσουμε το Σημίτη, την κυβέρνηση ,να κάνει τα βήματα για τον ΕΦΕΤ. ... Οι Συνάδελφοι οι άλλοι δεν ήθελαν, ... Δεν έγινε τίποτα. Και είχα πει μάλιστα, θα έρθουμε σε λίγα χρόνια να ξαναλέμε τα ίδια.
Λοιπόν, εν ολίγοις. Έφυγε ο Συνάδελφος Α. συμφωνώ με αυτά που έχει πει. Δηλαδή, ένας φορέας ελέγχου για όλα τα πράγματα. Που είναι βέβαια σχετικά μεταξύ τους. Επίσης, συμφωνώ με τα συμπεράσματα του Συναδέλφου Σ., που δεν ήταν στην αρχική εισήγηση, ... Τι άλλο να συζητήσουμε, λέει: συγχωνεύσεις, αναδιοργάνωση κρατικών εργαστηριακών υποδομών, συμφωνώ, ενίσχυση πλαισίου ελέγχων, εξορθολογισμός, ανάπτυξη πλαισίου συμβουλευτικών υπηρεσιών, ιδιωτικά εργαστήρια. Πολύ ωραία πράγματα. Συγχωνεύσεις για μείωση κόστους, ανάπτυξη αποτελεσματικότητας, ανάπτυξη συνεργειών, ελεγκτής-ελεγχόμενος όχι.
...
Τέλος πάντων, να μην πω πολλές τέτοιες ιστορίες. Έχω πάρα πολλά τέτοια πράγματα να πω, να μην σας χασομερώ. Δηλαδή, πιστεύω ότι οι Χημικοί, σας έλεγα πάντα, είναι οι κατ’ εξοχήν εργαστηριακοί επιστήμονες. Φοβηθήκαμε τον ΕΦΕΤ, γιατί θα χάναμε τα ΔΕΧΕ. Ομολογήστε το. Εγώ σέβομαι το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει επιστήμονες μέσα. Έχει υποδομή. Κάντε το Χημείο ΕΦΕΤ. Να σταματήσει όμως ο ΕΛΟΓΑK να παρέχει ανταγωνιστικές προς τα ιδιωτικά εργαστήρια υπηρεσίες. Συμφωνούμε, αλλά να μην έρθουμε και το 2015, εσείς, δηλαδή, που είστε νεώτεροι, να μιλάτε εδώ για τα ίδια. Εγώ από το 1983 τα λέω αυτά τα πράγματα. Ήρθα το 2005, λέγατε η παράταξη σας (η ΠΑΣΚ), "άστε τον Οικονομίδη να τα ακούσουμε...", γιατί ήταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Άλλες εποχές, αλλά εγώ είμαι πάντα ο ίδιος...."

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων, 17/12/2011!


Αποσπάσματα από τα Πρακτικά:
"...ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ:
... για να μπορούμε να κατανοεί ο ένας τον άλλον πρέπει να ξέρουμε σε ποιο περιβάλλον ζει ο κάθε ένας μας.
Όταν είχα πρωτοαρχίσει να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, αγόραζα ένα περιοδικό, τα "Τρόφιμα και Ποτά". Επειδή το Τρόφιμα και Ποτά είναι πιο κοντά στο επάγγελμα του ιδιώτη Χημικού απ’ ό,τι, δυστυχώς, τα Χημικά Χρονικά. ... Και έβλεπα ολοσέλιδες διαφημίσεις που έλεγε προς τους ξενοδόχους ή τα εστιατόρια πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους από την πώληση του καφέ. Κι έλεγα, παιδί μου, ακόμα και από την πώληση του καφέ, τις μερίδες του καφέ, προσπαθεί ο άλλος να βγάλει κέρδος; Δυστυχώς, Συνάδελφοι, εάν έχεις μία ιδιωτική επιχείρηση και δεν έχεις κέρδη δεν μπορείς να επιβιώσεις. Άρα, αυτό, ανάλογα με το ποιο υπόβαθρο έχει ο κάθε ένας, εκφράζεται. Δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω κανέναν, ούτε να λύσω το ζωνάρι μου για καβγά, πρέπει να πω τις απόψεις μου. Αυτά τα οποία υφίσταμαι στη δουλειά μου επάνω.
...
Είναι η δεύτερη ή η τρίτη χρονιά, όπου η ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα ζορίζεται. Η ανεργία, διάβασα χθες στη Ναυτεμπορική, 320.000 νέοι άνεργοι έχουν βγει από τον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η αγωνία υπάρχει. Ενώ οι Συνάδελφοι στο Δημόσιο αρνούνται με πείσμα, να μην πω άλλη έκφραση, να χάσουν το παραμικρό από τα πλασματικά, τα οποία κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια, τα κακώς κεκτημένα.
Προηγουμένως ο Συνάδελφος Πρόεδρος μίλησε, ότι εξαιτίας και της κρίσης που υπάρχουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν έχουμε καν διαφημίσεις για τα Χημικά Χρονικά. Δυστυχώς, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ένα στρεβλό, αλλά ολοκληρωτικά κρατικιστικό μοντέλο. Ακόμα και η Ένωση Ελλήνων Χημικών προσπάθησε και προσπαθεί, επικαλούμενη ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ίσως για τις επιχορηγήσεις, να μετατραπεί σε άλλη μία Δημόσια Υπηρεσία. Με αποτέλεσμα από τις 15.000 Χημικούς, που είναι πτυχιούχοι, να συμμετέχουν στις εκλογικές μας διαδικασίες γύρω στις 2.000, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων τα συμφέροντα υπερασπίζεται η Ένωση Ελλήνων Χημικών με ιδιαίτερο φανατισμό. Αυτό είναι το θέμα μας για μένα…
Καλώ όλους τους Συναδέλφους, που δεν επιδιώκουν να κερδίσουν από την ολοκληρωτική καταστροφή της χρεοκοπημένης πατρίδας μας, να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια, συστράτευση, ανεξάρτητα από ποιο σημείο αφετηρίας έχουμε, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη σαν ισότιμο μέλος και ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος. Φυσικά, πρώτο μας μέλημα θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη με μοχλό την ιδιωτική οικονομία και για μας τους Χημικούς ιδιωτική οικονομία σημαίνει ιδιωτικά εργαστήρια δοκιμών, τα οποία δεν πρέπει να απαξιώνονται, ούτε να υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από κρατικοδίαιτα εργαστήρια, ώστε και να μειωθεί το κράτος, να μειωθούν οι αρμοδιότητες του, οι οποίες δεν του ανήκουν, να αποκρατικοποιηθεί και η κοινωνία και η οικονομία..."

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ιδιωτικά - Ανεξάρτητα Εργαστήρια Δοκιμών.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ, (Αθήνα 02 / 02 / 2012).
Τα ιδιωτικά εργαστήρια δοκιμών αποτελούν αυθεντικό και γνήσιο παραγωγικό τομέα, αφού με τις επενδύσεις, την γνώση και την εργασία-μας προσφέρουμε ουσιαστικό έργο στον τόπο και σε θέματα αιχμής, μεταξύ άλλων:
• Την Υγιεινή & την Ασφάλεια των Τροφίμων (Εφαρμογή haccp)
• Το νερό (πόσιμο, χρήσης, κολύμβησης)
• Την Οικολογία & την Προστασία του Περιβάλλοντος.
• Την Προστασία πολιτών και εργαζομένων από επικίνδυνες ουσίες ή διαδικασίες
Τα Ανεξάρτητα – Ιδιωτικά Εργαστήρια Δοκιμών παρέχουν καίριες υπηρεσίες, τόσο για τη συμμόρφωση προς τις κείμενες διατάξεις (διαδικασία ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΩΝ, haccp), όσο και για τη βελτίωση των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρονται στους Πολίτες. Και μάλιστα σε καθεστώς ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, με τους κανόνες της δημιουργικής Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, χωρίς πρακτικές που προωθούν τη διαπλοκή μεταξύ ελεγχομένων και ελεγκτικών μηχανισμών.
Μια πρώτη προσπάθεια στήριξης των Ιδιωτικών Εργαστηρίων υπήρξε η ίδρυση του ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών - Ανεξάρτητων Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου («ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε.») είναι επαγγελματικός σύλλογος, ιδρύθηκε το 1997 και εκπροσωπεί σημαντικό αριθμό Ιδιωτικών Εργαστηρίων Δοκιμών και Ποιοτικού Ελέγχου. Τον εκπροσωπώ για την ώρα, με προγραμματισμένη τακτική γενική συνέλευση στα μέσα Μαρτίου 2012.
Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, ο ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε. δεν μπόρεσε να προσφέρει παρά πολύ λίγα από όσα φιλοδοξούσαμε. Δεν μπόρεσε να συμπεριλάβει στους κόλπους-του όλα τα Ιδιωτικά Εργαστήρια, με σημαντικότερη αιτία από πλευράς-του, το ελλιπές ή και προβληματικό καταστατικό που δημιουργούσε αποκλεισμούς. Επειδή πρόθεσή-μας είναι να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα ιδιωτικά εργαστήρια, στην επόμενη τακτική γενική-μας συνέλευση θα κινήσουμε τις διαδικασίες για τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να απομακρύνουμε το εμπόδια αυτό. Ακόμη, ένας Σύνδεσμος Εργαστηρίων οφείλει να διασφαλίζει το θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των μελών-του!
Υπάρχει ακόμη το θέμα με τα μη διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών. Στον ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε δεν θεωρήσαμε το «πρόβλημα» σαν αιτία αποκλεισμού κάποιων συναδέλφων, με την επιφύλαξή όμως να είναι σαφές ποιοι είναι διαπιστευμένοι και ποιοι όχι. Δεν υποβαθμίζουμε της σημασία της δαπανηρής και επίπονης διαδικασία της διαπίστευσης. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να δικαιωθούν οι κόποι-μας ως διαπιστευμένα εργαστήρια και να εκτιμηθούν οι προσπάθειές-μας, και ταυτόχρονα, όσα μη διαπιστευμένα εργαστήρια επιθυμούν να εργασθούν με διαφάνεια να βρίσκονται κοντά στο φορέα διαπιστευμένων εργαστηρίων.
Πιστεύω πως οι περιπτώσεις ακόμη και «εργαστηρίων του περιθωρίου» μπορούν να αντιμετωπισθούν από την Ελεύθερη Αγορά, εφόσον εφαρμοσθούν οι υπάρχοντες νόμοι για «επίσημους ελέγχους» και διακριθούν οι «επίσημοι έλεγχοι» από τη διαδικασία αυτοελέγχων, (εφαρμογή διαδικασίας haccp, προστασία περιβάλλοντος, νερά, υγιεινή & ασφάλεια).
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υφίσταται θέμα «ειδικών (πρόσθετων) αδειοδοτήσεων», και μάλιστα σε εποχή που μιλάμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και απλούστευση – απελευθέρωση διαδικασιών.
Η προσπάθεια που πάει να ξεκινήσει σήμερα δεν μας βρίσκει αντίθετους, παραμένει όμως το ερώτημα πώς θα μπορέσουμε να συνεργασθούμε με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα για το καλό όλων των ιδιωτικών εργαστηρίων δοκιμών, χωρίς πικρίες και αλληλοϋπονομεύσεις, ώστε να «μεγαλώσει η πίτα των Ιδιωτικών Εργαστηρίων Δοκιμών για βελτίωση ουσιαστική της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω ξανά, πόσο σημαντική είναι η ανάγκη να εδραιωθεί ο Σύνδεσμός-μας στη συνείδηση όλων.
Επιδίωξή-μας να γίνει πλήρως αντιληπτή από την Πολιτεία, τους Παραγωγικούς Φορείς και την Κοινωνία η ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο άδικος και αθέμιτος πολλές φορές ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε στην άσκηση του επαγγέλματός-μας.
Ειλικρινής και πάγια θέση-μας είναι η επιδίωξή-μας να συνεργασθούμε με Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς ή Διεθνείς φορείς του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα, για την προώθηση και την ανάδειξη του ρόλου των Ιδιωτικών Εργαστηρίων Δοκιμών και την προάσπιση των νομίμων συμφερόντων-μας γενικότερα.

Σκέψεις για σκοπούς και δραστηριότητα συνδέσμου εργαστηρίων (ενδεικτικά):
1. Προβολή του ρόλου των Ιδιωτικών Εργαστηρίων στη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών.
2. Αποτροπή αθέμιτου ανταγωνισμού από κρατικά ή κρατικοδίαιτα εργαστήρια (Γενικό Χημείο Κράτους, Πανεπιστήμια, ΕΛΟΓΑΚ κλπ). Κατά την άποψη ορισμένων, η εξουσία ασκείται «ελέω Θεού», και ότι η απόδοση των δικαιωμάτων-μας είναι χάρη που μας παραχωρείται!
3. Συμμετοχή φορέα σε θεσμούς όπως πχ ΥΠΕΚΑ, ΕΣΥΔ, ΕΦΕΤ, Δημόσιοι Φορείς Καταναλωτικής Προστασίας, κλπ. Ζητήσαμε να υπάρξει εκπρόσωπος του Συνδέσμου-μας (ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε.) στις Τεχνικές Επιτροπές του ΕΣΥΔ χωρίς θετική απάντηση.
4. Σύνδεση με μαζικότερους φορείς όπως Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Χημικών Βιομηχανιών κλπ
5. Σχέσεις με Ευρωπαϊκούς ή και Διεθνείς αντίστοιχους Φορείς.
Η Χώρα βρίσκεται σε μηδενικό σημείο. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να γίνουμε γρανάζι κάποιου παρασιτικού μηχανισμού. Μήπως είναι ευκαιρία, να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο από το Παρελθόν;
Δηλαδή, λιγότερο Κράτος, περισσότερες ευκαιρίες στους δημιουργικούς και παραγωγικούς Έλληνες, (άρα και στα Ιδιωτικά Εργαστήρια Δοκιμών), σεβασμό στα δικαιώματα-μας.