Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012
Υγιεινή Τροφίμων - Η τελική ευθύνη ανήκει στον παραγωγό - προμηθευτή!
Υγιεινή Τροφίμων - Η τελική ευθύνη ανήκει στον παραγωγό - προμηθευτή!
"The ultimate responsibility for food safety lies with producers and not auditors, inspectors or government agencies, according to Doug Powell from Kansas State University."
Οπως εμφατικά αναφέρεται στο άρθρο, η τελική ευθύνη για την υγιεινή των τροφίμων ανήκει στον παραγωγό - προμηθευτή. Γιατί, παρά τις εξωτερικές επιθεωρήσεις και ελέγχους, μπορεί να εμφανίζονται προβλήματα υγιεινής, όταν ο παραγωγός - προμηθευτής δεν μελετά τα ευρήματα των εξωτερικών επιθεωρήσεων - ελέγχων, δεν κατανοεί τα προβλήματα και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά, ούτε λαμβωάνει τα αναγκαία μέτρα για μείωση των κινδύνων. Γιατί ο εξωτερικός έλεγχος απεικονίζει μια "στιγμιαία εικόνα" (snapshot) που μπορεί βεβαίως να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, δεν αποτελεί όμως μια πλήρη επαλήθευση του προϊόντος και της διαδικασίας (full verification of product and process).
Αναφέρει ακόμη: "Το κόστος των διαδικασιών αποτελεί επίσης παράγοντα που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα, αλλά μια επιχείρηση είναι τόσο καλή, όσο οι εργαζόμενοί-της στην πρώτη γραμμή!"...
Και καταλήγει: "Κάθε πρόβλημα υγιεινής που εμφανίζεται, οφείλεται στο ότι οι εμπλεκόμενοι στερούνται σαφώς επαρκούς παιδείας υγιεινής τροφίμων!"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου