Συνολικές προβολές σελίδας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΕΜΠΑΘΕΙΣ, ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ, ΑΝΟΗΤΟΙ ή ...; ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!

Λένε κάποιοι, που ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν, ή ακόμη χειρότερα, τυφλωμένοι από φθόνο και ιδεοληψία: "Γιατί να πληρώνουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι νησιώτες, (και να η Μύκονος, σαν "σήμα κατατεθέν", όπου πηγαίνουν και ξεσαλώνουν κυρίως οι προωτευουσιάνοι...), και όχι οι φτωχοί κάτοικοι της Αττικής ή της πχ Ηπείρου;

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, δεν είναι μοναδική Ελληνική περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεσπίσθηκαν για να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας, ώστε η άγονη γραμμή στην παραμεθόριο να σμικρυνθεί.

Χάρη στην εργατικότητα των νησιωτών, μπόρεσαν οι περιοχές-μας να ανταπεξέλθουν και να δημιουργήοσυν τις ιδωτικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το αδηφάγο Ελληνικό Κράτος. Και με τα λεφτά-μας, επιδοτούνται τα Μέγαρα Μουσικής, τα Μετρό της Αθήνας (και μελλοντικά της Θεσσαλονίκης), ώστε, όχι μόνο οι "φτωχοί της Αττικής", αλλά και οι πλουσιότεροι να διαβιούν καλύτερα...

Οταν οι νησιώτες αποκλείονται στα λιμάνια και προσεύχονται να εμφανισθεί μέσο για μεταφορά ασθενών ή και προϊόντων. Την ίδια στιγμή, Αθηναίοι και άλλοι, επιχειρηματίες και αεριτζήδες, εμφανίζονται την τουριστική περίοδο, στην καλύτερη των περιπτώσεων πιέζοντας συντριπτικά με το μέγεθός-τους και τις πρακτικές-τους τις μικρές και μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Στο τέλος τέλος, αν είναι αξιοζήλευτο προσόν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ας έλθουν εδώ, στην Ακριτική Ελλάδα να εγκατασταθούν ώστε να ... επωφεληθούν και αυτοί. Αλλά δεν το κάνουν!...

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει λογική βάση στην εμμονή για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Οφείλεται είτε σε φθόνο, είτε σε ιδεολογική εμμονή, είτε σε σκοπιμότητα - λαϊκισμό. Κάνοντας τη ζωή των νησιωτών αβίωτη, αντί οι καραβιές από τα νησιά να είναι προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, θα είναι των νησιωτών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και τότε, ποιούς θα "ζηλεύουν" οι περισσότεροι πια, φτωχοί και αναξιοπαθούντες στην Αττική;

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ - Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος!


Όταν πια είδαμε κι αποείδαμε

με τα τηλεγραφήματά και τις πρεσβείες,

κλείσαμε τη μικρή ζωή μας σ΄ ένα φάκελο

μικρό που να χωράει στη φούχτα μιας μαθητριούλας,

στον προβολέα ενός ποδηλάτου, στη ράχη ενός βιβλίου

και γράψαμε με κόκκινο μελάνι τη διεύθυνση:

Αξιότιμον Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν

Οδός Ελευθερίας ή Θανάτου

Χωριά και Πόλεις

Κύπρον.

Το στείλαμε χωρίς το γραμματόσημο με την ξένη βασίλισσα.

Ταξίδεψε με χίλιους δικούς μας συνδέσμους,

κρυμμένο σε γαλάζιες ποδιές και κόρφους παρθένων

ή το πέρασαν από μπλόκα γαιδουράκια αθώα

που κουβαλούσαν χειροβομβίδες κι άλλους καρπούς της γης μας.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων 14-12-2014 - Α

Διορθωμένα Πρακτικά - (Απόσπασμα): "Περί κατάργησης του ΠΤ Νοτίου Αιγαίου της ΕΕΧ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, η προηγούμενη Πρόεδρος του Περιφερειακού, ... όταν εγώ αποχώρησα για λόγους ότι ήθελα να είμαι μόνο στη ΣτΑ και να αφήσω τα νέα παιδιά, αλλά ήμουν πάντα και θα είμαι πάντα και θα παραμείνω πάντα δίπλα τους, ερχόταν στη Ρόδο λίγο ενοχλημένη. Μου είπε «Με πειράζουν εκεί πέρα στη συνέλευση, γιατί μου λένε ότι θα καταργήσουν το Τμήμα». Της λέω «σε πειράζουν, δεν έχει περάσει από το μυαλό τους, δεν είναι δυνατόν να περάσει από το μυαλό κάποιου ανθρώπου ότι θα καταργήσει το Περιφερειακό Τμήμα Νοτίου Αιγαίου».

θα μιλήσω επί της ουσίας. Αυτός ο χάρτης, το έχω ακούσει από κάποια άλλη εκδήλωση αντίστοιχη, έχει δύο προβλήματα.

Πρώτον, αυτό το άσπρο -το είπαν βέβαια με λόγια οι συνάδελφοι- είναι θάλασσα και στη θάλασσα δεν μπορείς να μπεις στο μετρό και να κατέβεις στη Νάξο, στη Σύρο, στην Κω, στη Ρόδο και λοιπά και να γυρίσεις πίσω με το επόμενο.

Επίσης εκεί στην Κω, ξέρω πολύ καλά και απ’ ότι θυμάμαι και στη Σάμο, υπάρχει μια άλλη Χώρα η οποία έχει δαγκάνες γύρω σε αυτά τα νησιά. Και αυτές οι δαγκάνες ανήκουν σε ένα «σύμμαχο Κράτος», το οποίο όμως έχει κατηγορηθεί, αυτό το «σύμμαχο» Κράτος, ότι υποθάλπει εσχάτως και το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι παγκόσμιος κίνδυνος.

Κάθε τι, συνάδελφοι, το οποίο αποδυναμώνει τα νησιά του Αιγαίου οδηγεί μαθηματικά στη δημιουργία άγονης γραμμής στα σύνορά μας με τον άρπαγα αυτόν γείτονα. Και εγώ φυσικά όλα όσα λέγονται περί απαιτήσεων της ΤΡΟΪΚΑΣ, για αληθινές ή όχι απαιτήσεις, δεν τα ενστερνίζομαι γιατί καμιά φορά κάποιος για να υπερασπίσει τα κεκτημένα του λέει «η ΤΡΟΪΚΑ το ζητά, άρα να μην το αλλάξουμε».

Αλλά ισχυρίζονται ορισμένοι ότι μία από τις προτάσεις που έκανε η ΤΡΟΪΚΑ για βιώσιμη Ελλάδα είναι να αδειάσουν τα νησιά της άγονης γραμμής. Δηλαδή να κάνουμε και τη Ρόδο άγονη γραμμή, την Κω;

Η οργανωτική δομή της Ένωσης Χημικών, η οποία μεθοδεύεται να αλλάξει ... αυτή η μεθόδευση. Κάθε τι, εγώ επιμένω, το οποίο αφαιρείται από τα νησιά του Αιγαίου, Βόρειο ή Νότιο, είναι μία προσπάθεια, μία αθέλητη προσπάθεια να δημιουργήσουμε περισσότερες άγονες γραμμές, άγονες περιοχές στην Ελλάδα.

Αυτός ο χάρτης μου θυμίζει κάποιους χάρτες, οι οποίοι έχουν γίνει με τον εξής τρόπο. Πήγαιναν οι γραφειοκράτες ή οι νικητές των πολέμων και τραβούσαν γραμμές και έλεγαν «από εδώ είναι το ένα Κράτος, από εκεί είναι το άλλο Κράτος». Δεν λάμβαναν υπόψη ούτε ποιοι είναι εκεί, ούτε ποιοι μάχονται, ούτε ποιοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτά τα σημεία.

Ακόμη διαφορετικά. Δεν μπορούμε να έχουμε 7μελή Διοικητικά Συμβούλια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα μπορέσει αυτός ο ένας και μοναδικός σύνδεσμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να έρχεται σε επαφή με την Ένωση; Μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία με αυτήν την καινούργια δομή. Ασφαλέστερη και λειτουργικότερη. Μα όταν, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα νησιά του υπάρχοντος Περιφερειακού Τμήματος, θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε, για παράδειγμα, με την Κρήτη, που υπάρχει πλοίο δύο φορές την εβδομάδα, μεταμεσονύκτιο τώρα το χειμώνα, για να διαπραγματευτούμε, για να μιλήσουμε για την Ένωση Χημικών για οποιοδήποτε άλλο θέμα;

Και κάτι άλλο. Το Αττικής έχει 6.500 με 7.000 μέλη. Εμείς στο Νότιο Αιγαίο έχουμε 130. Άρα εάν στη δική μας τη συνέλευση παρευρίσκονται 15 άτομα, έχουμε μια συμμετοχή 11%. Εσείς στη Συνέλευση, το Αττικής και Κυκλάδων, υπάρχουν 770 μέλη στη Γενική σας Συνέλευση; Άρα να διαλυθεί το Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων ή να διασπαστεί, να έρχονται περισσότεροι. Τι είναι αυτό το πράγμα;

Η νησιωτικότητα είναι μία έννοια, η οποία υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη σε αυτήν τη νησιωτικότητα η Ελλάδα μπόρεσε να έχει τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα και στην ακριτική Ελλάδα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί, να αφαιρεθεί αυτό το στοιχειώδες αντιστάθμισμα προς τη νησιωτικότητα, αν δεν είναι εκδικητική και συμπλεγματική αντιμετώπιση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία περισσότερων άγονων περιοχών. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε.

Αυτό πρέπει να αποφύγουμε, το να μειώσουμε τα δικαιώματα και τους λόγους που κρατούν τους ακρίτες στα σύνορα μεσα στις δαγκάνες του άρπαγα γείτονα. Κάθε τι το οποίο αφαιρείται από αυτούς τους ανθρώπους είναι εις βάρος του συνόλου μας.

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων 13-12-2014 - B

Διορθωμένα Πρακτικά:1ο Θέμα - Εργαστήρια δοκιμών – Επίσημοι Έλεγχοι και Αυτοέλεγχοι σήμερα – Προοπτικές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ - ΚΟΥΛΟΣ: Εισηγητής είναι ο κύριος Οικονομίδης. Παρακαλώ, κύριε Οικονομίδη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για το ρόλο των ιδιωτικών εργαστηρίων δοκιμών και τον επίσημο έλεγχο έχω επιχειρηματολογήσει όλα αυτά τα χρόνια και επανειλημμένα. Ενώ οι απόψεις μου δεν μεταβάλλονται, γιατί δικαιώνονται από τις εξελίξεις, δυστυχώς η Ελληνική Οικονομία, η Κοινωνία και η Επιστημονική Κοινότητα σε μεγάλο ποσοστό παραμένει απολιθωμένη, ώστε τα πράγματα να μην αλλάζουν προς το καλύτερο.

Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, εάν θα κάνει μια νέα αρχή, στηριγμένη σε παραγωγικές διαδικασίες, καινοτομίες, ευρεσιτεχνίες, πρωτογενή παραγωγή και εξαγωγές.

Είναι ανάγκη στις δύσκολες στιγμές που περνά η Xώρα και κατά συνέπεια και ο κλάδος των Χημικών, να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για μια καινούργια αρχή, μακριά από λογικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Τα εργαστήριά μας, και μιλώ για τα ιδιωτικά εργαστήρια, είναι καίριος κλάδος απασχόλησης των Χημικών, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεστε γιατί συνεχώς καινούργιοι συνάδελφοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Λειτουργούν σύμφωνα και βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας, αυτοελέγχου για βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά κυρίως και σημαντικό θέμα είναι ότι η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα των εργαστηρίων δοκιμών μπορεί να βελτιωθεί, εάν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στη διαδικασία επισήμων ελέγχων, στη λειτουργία αξιόπιστου καταναλωτικού κινήματος και στην ενεργότερη συμμετοχή επιστημονικών Φορέων και απλών πολιτών στην προώθηση της ενημέρωσης και στη διαφάνεια.

Πιστεύω ότι οι Χημικοί & Χημικοί Μηχανικοί μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών χωρίς οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση, αφού η δυνατότητα αυτή είναι συνυφασμένη με τη λήψη του πτυχίου τους. Το πτυχίο δηλαδή είναι και άδεια παροχής υπηρεσιών εργαστηριακών δοκιμών, με την έναρξη άσκησης επαγγέλματος στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Υπάρχει ο κωδικός δραστηριοτήτων 743011, απλώς τον αναφέρω για να επισημάνω ότι είναι καταγεγραμμένος, που λέει «Υπηρεσίες δοκιμών και αναλύσεων», οπότε με τη δήλωση έναρξης του επαγγέλματος δεν πρέπει να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Η διαδικασία διαπίστευσης επιβλήθηκε τελικά, όπως και η ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων όχι χωρίς υποσημειώσεις, μεθοδεύσεις από όσους ένιωθαν να θίγονται οι αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων και ελέγχων και λοιπά.

Οι συντεχνιακές διαμάχες δεν μπορούσαν να αποδεχτούν την ύπαρξη αμερόληπτου και απρόσωπου μηχανισμού διαπίστευσης, οπότε μεθόδευσαν την παράλληλη διατήρηση αδειοδοτήσεων στο πεδίο δραστηριοποίησης από συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κράτους, πράγμα που ήταν τόσο εξόφθαλμα αντιδεοντολογικό, ώστε να υπάρχει σε κάθε αυτόνομη διαδικασία αδειοδότησης η φράση «εξαιρούνται τα διαπιστευμένα εργαστήρια από την παράλληλη αδειοδότηση».

Αυτό φυσικά δεν παύει να δημιουργεί συνθήκες δύο διαφορετικών διαδικασιών μη ισότιμων αλλά υπαρκτών. Τη διαπίστευση και την αδιαφανή αδειοδότηση. Προτείνω να καταργηθούν όλες οι συντεχνιακές, γραφειοκρατικής υφής, υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, όπως, για παράδειγμα, από τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες υπερβάλλουν στις αδειοδοτήσεις.

Για παράδειγμα εργαστήριο που έχει αδειοδότηση να ελέγχει το γάλα και υπάρχει και διαπιστευμένο εργαστήριο να παρέχει υπηρεσίες δοκιμών σε γαλακτοκομικά. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αναγνωρίζουν περισσότερο αυτούς που αδειοδοτούν εκείνοι παρά τα διαπιστευμένα εργαστήρια, άμεσα ή έμμεσα.

Η διαιώνιση της κατάστασης αυτής υποβαθμίζει το ρόλο διαπιστευμένων εργαστηρίων δοκιμών ιδιωτικών και ταυτόχρονα διατηρεί εν λειτουργία άχρηστους, παρασιτικούς, Δημόσιους Οργανισμούς επί ζημία της ιδιωτικής δραστηριότητας. Είναι μια άλλη περίπτωση αντιμεταρρύθμισης.

Οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και λοιποί Φορείς που ενδιαφέρονται να υπάρξει πρόοδος στη χρεωκοπημένη Ελλάδα -συγνώμη εάν ενοχλεί η επανάληψη- δεν πρέπει να αδιαφορούν για θέματα τόσο κραυγαλέα, αντιπαραγωγικά.

Θέλω να επισημάνω πως μέχρι πρότινος στη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, την EFSA, συμμετείχε και η Κύπρος, ένα κρατίδιο 800.000 κατοίκων, διχοτομημένο, με μία στρατιωτική εισβολή το ’74 και μία οικονομική εισβολή το 2012, όταν εμείς εδώ στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε ως ο διάβολος το λιβάνι να συμμετάσχουμε.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους της Κύπρου πληροφορήθηκα πρόσφατα, άρχισε να πραγματοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα ενημέρωσης περί διατροφής, με πρώτο θέμα την προστασία του καταναλωτικού κοινού από την ακρολεΐνη.

Για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ιδιωτικών εργαστηρίων δοκιμών, μπορούμε να αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποια παραδείγματα. Πρώτο παράδειγμα η διαδικασία αυτοελέγχων.

Η διαδικασία αυτοελέγχων συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών. Ο ρόλος των ιδιωτικών εργαστηρίων είναι καίριος, η σημασία των αυτοελέγχων όμως δικαιώνεται όταν υπάρξει και επίσημος έλεγχος. Σε κάθε άλλη περίπτωση το συγχωροχάρτι είναι πολύ πιο χρήσιμο και πολύ οικονομικότερο.

Μικροβιοτέχνες κυρίως επιχειρήσεων τροφίμων -αλλά όχι μόνο- πολλές φορές βρίσκονται στον πειρασμό να προτιμήσουν «συνεργασία» με ελεγκτικούς μηχανισμούς συγχέοντας τον επίσημο έλεγχο με τη διαδικασία αυτοελέγχων, ώστε φυσικά να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο παρά να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών με τη συνδρομή εξωτερικού εργαστηρίου παροχής υπηρεσιών δοκιμών.

Πρόσφατη νομοθεσία προβλέπει στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται απόκλιση που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία σε προϊόντα που έχουν φύγει από τον έλεγχο της επιχείρησης, να επιβάλλεται η ανάκληση της παρτίδας του τροφίμου και η ενημέρωση των καταναλωτών. Η υποχρέωση για την ενημέρωση των καταναλωτών σε αυτήν την περίπτωση μεταφέρεται πλέον στις ίδιες τις επιχειρήσεις και όχι στον ΕΦΕΤ.

Υπάρχουν επιθεωρητές συστημάτων ποιότητας μη Χημικοί, χωρίς εργαστηριακή εμπειρία, που απαιτούν μηδενικά ευρήματα ως συμμορφώσεις, πόσο μάλλον, και να αδιαφορούν για την αβεβαιότητα της μέτρησης.

Για παράδειγμα, σε μία ξενοδοχειακή επιχείρηση αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να υπάρχουν οι επιθεωρητές των συστημάτων ποιότητας που έχουν, τα ISO και τέτοια. Οι περισσότεροι εξ αυτών των επιθεωρητών εντάσσονται στην κατηγορία, όπως σας ανέφερα, είναι μη Χημικοί, δεν έχουν εργαστηριακή εμπειρία και με άλλους όρους κρίνουν τα συστήματα ποιότητας.

Αλλά όταν η πλειοψηφία των επιθεωρητών ή ελεγκτών είναι άλλων ειδικοτήτων, απαξιώνουν πολλές φορές τα ευρήματα των Χημικών με προφανείς οικονομικές ζημιές για εμάς. Δυστυχώς οι περισσότερες επιθεωρήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη το διεθνές πρότυπο ISO 19458/2005, που προβλέπει χρόνους μεταφοράς των δειγμάτων κάτω των 10 ωρών και θερμοκρασίες 5 ± 3 βαθμούς.

Αυτό φυσικά έχει σχέση και με το πιο κάτω, που φαντάζομαι ότι δεν το αγνοείτε, ότι ήδη έστω και περιορισμένα στη Χώρα μας δραστηριοποιούνται ευρωπαϊκά εργαστήρια παροχής υπηρεσιών δοκιμών. Θέματα αιχμής για τα εργαστήρια τα δικά μας είναι η μικροβιολογία, τα βαρέα μέταλλα σε νερά και τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα και τα παρασιτοκτόνα.

Το τελευταίο δίμηνο φαντάζομαι σε όλα τα μέρη της Ελλάδος έχουν γεμίσει τα χωράφια και τα βουνά με ανθρώπους που και λόγω της κρίσεως μαζεύουν το ελαιόλαδό τους, το οποίο πραγματικά για την Ελλάδα είναι χρυσοφόρος πηγή και καλής ποιότητας και επωφελές για την υγεία.

Αλλά εάν δεν υπάρξει διαδικασία ποιότητας, εάν δεν υπάρξει επίσημος έλεγχος όταν βγαίνουν στην αγορά, αυτός ο θησαυρός που έχουμε, η πρωτογενής παραγωγή, η οποία πρέπει να εξάγεται συσκευασμένη και τυποποιημένη, δεν θα μπορέσει να προσφέρει στους ίδιους τους παραγωγούς και στη Χώρα ένα όφελος οικονομικό. Πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά την ωφελιμότητά του από υγιεινής άποψης, που τεκμηριώνεται βιβλιογραφικά, από το περιεχόμενο σε φαινόλες. Αλλά και οι ενδείξεις στη συσκευασία πρέπει να είναι σωστές και η ίδια η συσκευασία να είναι επιμελημένη, ώστε να διατηρείται η ποιότητα.

Προχτές διάβασα στην εφημερίδα ότι ο ΕΦΕΤ, βέβαια δεν το έγραφε ότι είναι η Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους στην Ήπειρο, που έκανε τις εξετάσεις, ζήτησε την απόσυρση ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου λόγω μη συμμόρφωσης με τα φασματοφωτομετρικά του στο υπεριώδες.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε ειδικές περιπτώσεις. Άλλο παράδειγμα όσον αφορά τους βιολογικούς. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, εάν αρδεύουμε, εάν δεν αρδεύουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις για ευαίσθητες περιοχές που απορρίπτουμε και σε μη ευαίσθητες περιοχές. Βέβαια δεν έχουμε καθορίσει και επιφυλάσσεται το Κράτος να καθορίσει ποιες είναι οι ευαίσθητες περιοχές. Αυτό το πράγμα δεν έχει γίνει, οπότε επιλέγουμε πάντα την πλέον ευνοϊκή παράμετρο στις προδιαγραφές, για να γνωματεύσουμε για την ποιότητα των αποβλήτων για άρδευση.

Συνοπτικά και όχι αποκλειστικά προτείνω –έγινε βέβαια και η χθεσινή συζήτηση, αλλά συνέχεια μιλάμε για αυτό επί χρόνια.

Ανάληψη από τους Φορείς επισήμου ελέγχου της υποχρέωσης πραγματοποίησης των επισήμων ελέγχων που προβλέπονται από τη νομοθεσία ευρωπαϊκή ή και εθνική, για σκοπούς συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές, να είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη η συμμόρφωση προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Εθνική Νομοθεσία, που έχει φυσικά εναρμονιστεί. Έτσι θα κρίνεται εν πολλοίς και η αξιοπιστία των ευρημάτων αυτοελέγχων –το λέω και το επαναλαμβάνω. Προτείνω, αφού χάσαμε με μεγάλη ευθύνη του κλάδου την ευκαιρία να μετασχηματιστεί το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ΕΦΕΤ, να βρεθεί η διαφανής φόρμουλα ένταξης της εργαστηριακής υποδομής στον ΕΦΕΤ ή εάν θέλετε αλλιώς να βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα, αλλά διαφανής ή για να χρυσώσουμε το χάπι, να δημιουργηθεί Φορέας εργαστηριακών επισήμων ελέγχων. Πάντα με διαφάνεια.

Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα κρατικά εργαστήρια να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά εργαστήρια, είτε απροκάλυπτα, είτε ως δήθεν ερευνητικά έργα.

Να συμπληρωθούν οι διατάξεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με κραυγαλέα περίπτωση την απουσία προδιαγραφής για τις ψευδομονάδες στα νερά κολυμβητικών δεξαμενών. Σας επαναλαμβάνω ότι επειδή, για παράδειγμα στη Ρόδο, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν όλες κολυμβητικές δεξαμενές, είναι έρμαια των επιθεωρήσεων των ξένων πρακτορείων, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν Χημεία, χωρίς να είναι Χημικοί, αυθαιρετούν και γνωματεύουν.

Και τελειώνω, να υπάρξει διαρκής διάλογος επιστημονικών Φορέων, πανεπιστημίων, καταναλωτικών κινημάτων, που δεν υπάρχει -είναι χρήσιμο και το καταναλωτικό κίνημα- ή και απλών ενδιαφερόμενων πολιτών για θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, συμφωνίας με προδιαγραφές, τροποποίηση διατάξεων όπου απαιτείται, ώστε να καταστεί πιο εύρυθμη αλλά και αποτελεσματική η αγορά παροχής υπηρεσιών δοκιμών.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να μην χρειαστεί να τα ξαναπώ και την επόμενη.

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων 13-12-2014 - Α

Διορθωμένα Πρακτικά: "Περί ΓΧΚ, ΕΦΕΤ, & Φορέα Κρατικών Εργαστηρίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κυρία συνάδελφε, εκτιμώ ότι η ηλικία σας είναι κάτω των 30, ελπίζω να σας κολακεύω, αλλά το 1983 ήμουν και εγώ στο Γενικό Χημείο του Κράτους και αγαπούσα τόσο πολύ τη δουλειά που έκανα και ήμουν τόσο πολύ περήφανος γι’ αυτό το πράγμα, που ενοχλούσα εδώ πέρα όταν ερχόμουν στη συνέλευση και τους έλεγα, για τον κρατικό χημικό έλεγχο στην Ελλάδα και το ρόλο του Γ.Χ.Κ., για ενιαίο Φορέα, δηλαδή το Χημείο να γίνει ενιαίος Φορέας και να αναλάβει συστηματικά και γρήγορα τον έλεγχο των τροφίμων. Σε τρία χρόνια βρέθηκα εκτός, το 1986. Είναι αυτό που λέω εγώ βρώμικο ’86 και ας μη θίγονται μερικοί. Άλλοι λένε βρώμικο ’89, εγώ λέω βρώμικο ‘86. Γιατί όταν λέγαμε να γίνει το Χημείο του Κράτους, με την υποδομή του την πανελλήνια και λοιπά, να γίνει Φορέας δεν έγινε κάτι; Γιατί ήθελαν οι συνάδελφοι να μείνουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το ΔΕΤΑΠΥ είναι αυτό που δίνει τα ΔΕΧΕ ή το ΕΤΕΕΦΟ; Να ρωτήσω συνάδελφε, δεν το ξέρω.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ - ΚΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, ας επιτρέψουμε στον κύριο Οικονομίδη να αναπτύξει τη σκέψη του, μην τον διακόπτουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Το ’83 έλεγαν να γίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους Ενιαίος Φορέας και είμαι περήφανος που συμμετείχα και εγώ σε πολλές διεργασίες. Έκανα και μικροβιολογία στο Χημείο του Κράτους, να γίνουμε Φορέας ελέγχου τροφίμων. Δεν έγινε αυτό το πράγμα. Το 2003 έγινε, επί Σημίτη. Αλλά το Χημείο του Κράτους έβγαζε την ουρά του απέξω, το Χημείο του Κράτους που αγαπούσα και αγαπώ και εκτιμώ.

Και όταν έγινε η EFSA, η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων στην Ευρώπη, τα Γενικό Χημείο του Κράτους ή κάποιοι από μέσα, που ήταν στη Διοίκηση, την σνόμπαραν. Αλλά στην EFSA είναι μέλος στη Διοίκηση η Κύπρος. Και αυτήν τη στιγμή παρακολουθώ στην Κύπρο, ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους εκεί κάνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με λεφτά της EFSA.

Άρα τι φταίει που το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν έγινε το ’83 ΕΦΕΤ και έγινε κάποιος άλλος ΕΦΕΤ και λέγαμε και τότε για την εργαστηριακή υποδομή και την πανελλήνια διασπορά και λοιπά. Ποιος φταίει;

Επειδή εργάζομαι σε ιδιωτικό εργαστήριο, επί της ουσίας, να μην στεναχωριέται κανένας, ούτε με τον τόνο της φωνής μου ούτε με αυτά που παρερμηνεύει πιθανόν. Χωρίς επίσημο έλεγχο δεν δικαιώνεται η δουλειά μας. Εγώ κάνω κάποιες εξετάσεις για πελάτες μου. Βρίσκω προβλήματα. Ο πελάτης όμως αλλάζει εμένα, γιατί λέει «γιατί εσύ τα βρίσκεις, το Κράτος δεν με ελέγχει».

Άρα χωρίς επίσημο έλεγχο η δουλειά η δική μου δεν δικαιώνεται. Τα ιδιωτικά εργαστήρια -και αύριο θα σας πω πέντε κουβέντες- χωρίς επίσημο έλεγχο εξαρτώνται μονάχα από την εντιμότητα του ανθρώπου που δουλεύει και από το μεράκι που έχει. Άρα πρέπει να γίνει επίσημος έλεγχος στην Ελλάδα. Δεν γίνεται.

Άρα εάν το Γενικό Χημείο του Κράτους θέλει, που δεν μου δίνει την εικόνα αυτή, αφού η συνάδελφος επιμένει για το Υπουργείο Οικονομικών, θέλει να προσφέρει με αυτά που έχει, την υποδομή και το προσωπικό το άριστο, γιατί ήμουν μαζί τους, πρέπει να δεχτεί να ενταχθεί σε ένα Φορέα εργαστηρίων. Αλλά αφού αποδεχτούν αυτό το πράγμα, εφόσον συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει, πρέπει και οι άνθρωποι οι οποίοι ευθύνονται ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ - ΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονομίδη, ολοκληρώστε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Μισό λεπτό. Οι άνθρωποι οι οποίοι ευθύνονται ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους να μη γίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους ΕΦΕΤ, να μη συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία, εκτός αν ζητήσουν συγνώμη. Γιατί προχτές διάβασα σε κάποιο έντυπο ότι ορισμός της ανοησίας, είναι να προσπαθείς να βρεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας την ίδια πρακτική. Άρα θέλουμε επίσημο έλεγχο, το Χημείο να αξιοποιηθεί για το καλό και της κοινωνίας και των εργαστηρίων, των Δημοσίων και των Ιδιωτικών.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ!

1. Στο κατεχόμενο χωριό της Κύπρου Τρίκωμο στην Καρπασία, υπάρχει στην παραλία του χωριού, "το βουνάριν του Σολωμού" από όπου, κατά την παράδοση, φυγαδεύθηκε από Βενετσιάνους στην Αμμόχωστο, κυνηγημένος από τους Τούρκους, ο νεαρός τότε Σολωμός. Ο Σολωμός βρέθηκε από το Τρίκωμο στην Κρήτη.

2. Από την Κρήτη, ιστορικά τεκμηριωμένο είναι το γεγονός, πως ξεκίνησε για Ζάκυνθο ο "κόντε Σολωμός", υιοθετημένος γιός Βενετσιάνου ευγενή, ο πατέρας του Εθνικού-μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού... Το πώς βρέθηκε στην Κρήτη, ποιοι ήταν οι πραγματικοί-του γονείς, δεν αναφέρεται.

3. Στη "Βαβυλωνία" του Βυζαντίου, έργο γραμμένο την εποχή που ο Διονύσιος Σολωμός γράφει τον "Υμνον εις την Ελευθερίαν", πρωταγωνιστεί παράλληλα με άλλους (μεταξύ των οποίων και ο Ζακυνθινός...), ο Κύπριος, που φέρει το χαρακτηριστικό όνομα "Σολωμός", όπου τον ειρωνεύονται οι άλλοι για το όνομά-του (δηλωτικό της καταγωγής-του) "Τι είσαι, ψάρι και σε λένε Σολωμό;"

4. Η σχέση Κύπρου, Βενετών, Κρήτης, της ιστορικής αυτής διαδρομής την εποχή εκείνη, και του ονόματος Σολωμού είναι στενή... Αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί η σχέση αυτή επιστημονικά.

5. Από το Βιβλίο του Γ. Π. Αθανασιάδη, "Κυπριακή Ονοματολογία", (2014)