Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015
Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων 13-12-2014 - Α
Διορθωμένα Πρακτικά: "Περί ΓΧΚ, ΕΦΕΤ, & Φορέα Κρατικών Εργαστηρίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κυρία συνάδελφε, εκτιμώ ότι η ηλικία σας είναι κάτω των 30, ελπίζω να σας κολακεύω, αλλά το 1983 ήμουν και εγώ στο Γενικό Χημείο του Κράτους και αγαπούσα τόσο πολύ τη δουλειά που έκανα και ήμουν τόσο πολύ περήφανος γι’ αυτό το πράγμα, που ενοχλούσα εδώ πέρα όταν ερχόμουν στη συνέλευση και τους έλεγα, για τον κρατικό χημικό έλεγχο στην Ελλάδα και το ρόλο του Γ.Χ.Κ., για ενιαίο Φορέα, δηλαδή το Χημείο να γίνει ενιαίος Φορέας και να αναλάβει συστηματικά και γρήγορα τον έλεγχο των τροφίμων. Σε τρία χρόνια βρέθηκα εκτός, το 1986. Είναι αυτό που λέω εγώ βρώμικο ’86 και ας μη θίγονται μερικοί. Άλλοι λένε βρώμικο ’89, εγώ λέω βρώμικο ‘86.
Γιατί όταν λέγαμε να γίνει το Χημείο του Κράτους, με την υποδομή του την πανελλήνια και λοιπά, να γίνει Φορέας δεν έγινε κάτι; Γιατί ήθελαν οι συνάδελφοι να μείνουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το ΔΕΤΑΠΥ είναι αυτό που δίνει τα ΔΕΧΕ ή το ΕΤΕΕΦΟ; Να ρωτήσω συνάδελφε, δεν το ξέρω.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ - ΚΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, ας επιτρέψουμε στον κύριο Οικονομίδη να αναπτύξει τη σκέψη του, μην τον διακόπτουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Το ’83 έλεγαν να γίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους Ενιαίος Φορέας και είμαι περήφανος που συμμετείχα και εγώ σε πολλές διεργασίες. Έκανα και μικροβιολογία στο Χημείο του Κράτους, να γίνουμε Φορέας ελέγχου τροφίμων. Δεν έγινε αυτό το πράγμα. Το 2003 έγινε, επί Σημίτη. Αλλά το Χημείο του Κράτους έβγαζε την ουρά του απέξω, το Χημείο του Κράτους που αγαπούσα και αγαπώ και εκτιμώ.
Και όταν έγινε η EFSA, η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων στην Ευρώπη, τα Γενικό Χημείο του Κράτους ή κάποιοι από μέσα, που ήταν στη Διοίκηση, την σνόμπαραν. Αλλά στην EFSA είναι μέλος στη Διοίκηση η Κύπρος. Και αυτήν τη στιγμή παρακολουθώ στην Κύπρο, ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους εκεί κάνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με λεφτά της EFSA.
Άρα τι φταίει που το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν έγινε το ’83 ΕΦΕΤ και έγινε κάποιος άλλος ΕΦΕΤ και λέγαμε και τότε για την εργαστηριακή υποδομή και την πανελλήνια διασπορά και λοιπά. Ποιος φταίει;
Επειδή εργάζομαι σε ιδιωτικό εργαστήριο, επί της ουσίας, να μην στεναχωριέται κανένας, ούτε με τον τόνο της φωνής μου ούτε με αυτά που παρερμηνεύει πιθανόν. Χωρίς επίσημο έλεγχο δεν δικαιώνεται η δουλειά μας. Εγώ κάνω κάποιες εξετάσεις για πελάτες μου. Βρίσκω προβλήματα. Ο πελάτης όμως αλλάζει εμένα, γιατί λέει «γιατί εσύ τα βρίσκεις, το Κράτος δεν με ελέγχει».
Άρα χωρίς επίσημο έλεγχο η δουλειά η δική μου δεν δικαιώνεται. Τα ιδιωτικά εργαστήρια -και αύριο θα σας πω πέντε κουβέντες- χωρίς επίσημο έλεγχο εξαρτώνται μονάχα από την εντιμότητα του ανθρώπου που δουλεύει και από το μεράκι που έχει. Άρα πρέπει να γίνει επίσημος έλεγχος στην Ελλάδα. Δεν γίνεται.
Άρα εάν το Γενικό Χημείο του Κράτους θέλει, που δεν μου δίνει την εικόνα αυτή, αφού η συνάδελφος επιμένει για το Υπουργείο Οικονομικών, θέλει να προσφέρει με αυτά που έχει, την υποδομή και το προσωπικό το άριστο, γιατί ήμουν μαζί τους, πρέπει να δεχτεί να ενταχθεί σε ένα Φορέα εργαστηρίων. Αλλά αφού αποδεχτούν αυτό το πράγμα, εφόσον συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει, πρέπει και οι άνθρωποι οι οποίοι ευθύνονται ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ - ΚΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονομίδη, ολοκληρώστε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Μισό λεπτό. Οι άνθρωποι οι οποίοι ευθύνονται ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους να μη γίνει το Γενικό Χημείο του Κράτους ΕΦΕΤ, να μη συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία, εκτός αν ζητήσουν συγνώμη. Γιατί προχτές διάβασα σε κάποιο έντυπο ότι ορισμός της ανοησίας, είναι να προσπαθείς να βρεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας την ίδια πρακτική. Άρα θέλουμε επίσημο έλεγχο, το Χημείο να αξιοποιηθεί για το καλό και της κοινωνίας και των εργαστηρίων, των Δημοσίων και των Ιδιωτικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου