Συνολικές προβολές σελίδας

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ, Δεκέμβριος 2013.

Αποφάσισα να σας ενημερώσω για θέματα που απασχολούν τα ιδιωτικά εργαστήρια, γιατί:

α. Είναι καίριος κλάδος απασχόλησης των χημικών β. Οι συνθήκες ειναι (εξακολουθούν να είναι) κρίσιμες για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, αν θα κάνει μια νέα αρχή στηριγμένη σε παραγωγικές διαδικασίες, καινοτομίες, ευρεσιτεχνίες, πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγές. γ. Είναι ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές που περνά η Χώρα και κατά συνέπεια και ο κλάδος των Χημικών, να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για μια καινούρια αρχή, μακριά από λογικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στη Χρεοκοπία. δ. Μιλάμε συνεχώς(επί δεκαετίες) για τις συνδρομές, αν δεν αντιδικούμε για πλαστογραφίες, διπλοψηφίες, και παραταξιακές κοκορομαχίες

Δεν κάνω την εισήγηση για να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά θεωρώ χρήσιμο να σας καταστήσω κοινωνούς θεμάτων αιχμής για τους χημικούς στην ιδιωτική οικονομία.

Για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για το ρόλο των ιδιωτικών εργαστηρίων δοκιμών και τον επίσημο έλεγχο έχω επιχειρηματολογήσει όλα αυτά τα χρόνια και επανειλημμένα. Ενώ οι απόψεις-μου δεν μεταβάλλονται, γιατί δικαιώνονται από τις εξελίξεις, δυστυχώς η Ελληνική Οικονομία, η Κοινωνία και η Επιστημονική Κοινότητα σε μεγάλο ποσοστό παραμένει απολιθωμένη, ώστε τα πράγματα να μη αλλάξουν προς το καλύτερο. Η χρεοκοπία της Χώρας και όσα παρεμποδίζουν την ανάκαμψη δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν και εδώ.

Πριν ελάχιστα χρόνια τα ιδιωτικά - ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών δραστηριοποιόντουσαν περίπου υπό καθεστώς ημιπαρανομίας, και κυρίως όπου δεν υπήρχε κρατικό ενδιαφέρον, ή όπου οι ευθύνες επικίνδυνων δραστηριοτήτων "καλό θα ήταν να αναλαμβάνονται" από ιδιώτες πχ τα γνωστά "gas free" - επικίνδυνα αέρια! Εξαίρεση τα οινολογικά εργαστήρια, λόγω ίσως της εποχικότητας της δραστηριότητας...

Όταν έγινε αντιληπτό πως το καθεστώς ημιπαρανομίας, με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούσε να συνεχισθεί, ανακοινώθηκε κάποια στιγμή η διαδικασία έκδοσης "αδειών" από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς ιδιωτικά εργαστήρια, για "τήρηση ορθής εργαστηριακής πρακτικής". Δεν εφαρμόσθηκε ποτέ η διαδικασία...

Στην εποχή των αποφάσεων για «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» το να επιζητούμε πρόσθετες "αδειοδοτήσεις" είναι σαν να αλείφουμε βούτυρο στο ψωμί του «χρεοκοπημένου Κράτους». Μέχρι σήμερα, τα Εργαστήρια-μας λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη «αδειοδότησης».

Πιστεύω ότι οι χημικοί ή χημικοί μηχανικοί μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών χωρίς οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση, αφού η δυνατότητα αυτή είναι συνυφασμένη με τη λήψη του Πτυχίου-τους. (Το Πτυχίο, δηλαδή ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ άδεια παροχής υπηρεσιών εργαστηριακών δοκιμών, με την έναρξη άσκηση επαγγέλματος στη ΔΟΥ! Υπάρχει ο Κωδικός Δραστηριοτήτων 74.30.11 «Υπηρεσίες Δοκιμών & Αναλύσεων», οπότε με την δήλωση έναρξης του Επαγγέλματος δεν απαιτείται οποιασδήποτε άλλη άδεια! Έτσι, διασφαλίζεται το δικαίωμα των συναδέλφων να λειτουργήσουν «μικρά εργαστήρια», συνυφασμένα με το πτυχίο του χημικού, χημικού μηχανικού, και αποφεύγουμε τις γραφειοκρατικές απαγορεύσεις. Κατά την άποψή-μου ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης, Μπορούμε όμως, σε συνεργασία να επεξεργασθούν οι ενδιαφερόμενοι Εθελοντικό Οδηγό Λειτουργίας Εργαστηρίων Δοκιμών. Οι κατ εξοχήν εργαστηριακοί επιστήμονες είναι οι χημικοί, αφού τόσο στην επιστημονική γνώση, εμπειρία και παράδοση, αλλά και στην Κοινωνία, το επάγγελμα του χημικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εργαστηριακή πρακτική.

Η διαδικασία διαπίστευσης επιβλήθηκε τελικά, (όπως και η ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων), όχι χωρίς υποσημειώσεις, μεθοδεύσεις από όσους ένοιωθαν να θίγονται οι αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων - ελέγχων κλπ.

Οι συντεχνιακές διαμάχες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την ύπαρξη αμερόληπτου και απρόσωπου μηχανισμού διαπίστευσης, οπότε μεθόδευσαν την παράλληλη διατήρηση αδειοδοτήσεων στο πεδίο δραστηριοποίησης από συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κράτους, πράγμα που ήταν τόσο εξόφθαλμα αντιδεοντολογικό, ώστε να υπάρχει σε κάθε αυτόνομη διαδικασία αδειοδότησης, η φράση "εξαιρούνται τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια" από την παράλληλη αδειοδότηση...Αυτό φυσικά δεν παύει να δημιουργεί συνθήκες δύο διαφορετικών διαδικασιών μη ισότιμων αλλά υπαρκτών, τη διαπίστευση και την αδιαφανή αδειοδότηση. Προτείνω να καταργηθούν όλες οι συντεχνιακής – γραφειοκρατικής υφής υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδοτήσεων (πχ από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες).

Η διαιώνιση της κατάστασης αυτή, υποβαθμίζει το ρόλο των Διαπιστευμένων Ιδιωτικών - Ανεξάρτητων Εργαστηρίων Δοκιμών, και ταυτόχρονα διατηρεί εν λειτουργία άχρηστους - παρασιτικούς δημόσιους οργανισμούς, επί ζημία της ιδιωτικής δραστηριότητας. Άλλη μια περίπτωση ΑντιΜεταρρύθμισης...Οι πολιτικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και λοιποί φορείς που ενδιαφέρονται να υπάρξει πρόοδος στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, δεν πρέπει να αδιαφορούν για θέματα τόσο κραυγαλέα αντιπαραγωγικά.

Για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ιδιωτικών Εργαστηρίων Δοκιμών, μπορούμε να αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποια παραδείγματα:

Νερά κολύμβησης: Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη να μη ταυτίζεται η αναγκαιότητα του Ελέγχου Ποιότητας νερών κολύμβησης, (αιφνιδιαστικός ή μετά από καταγγελίες), με Προγράμματα επιβράβευσης Οργανωμένων Παραλιών κολύμβησης. Το δημοσιευθέν ενδιαφέρον του ΕΟΤ για αύξηση των σημείων με "Γαλάζια Σημαία" πιθανόν να διευκολύνει τη διαφοροποίηση αυτή!

Παστεριωμένο γάλα – Επιμήκυνση διατηρησιμότητας: Η συζήτηση για την επέκταση της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα Δεν χρησιμοποιούνται επιστημονικά επιχειρήματα ώστε να σχηματίσουμε γνώμη για τους κινδύνους, ούτε μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει για το πόσοι επίσημοι έλεγχοι γίνονται (αριθμός) ανά χρονική περίοδο, πχ μήνας, και ποια τα αποτελέσματά-τους; Όταν επιλέγουμε τον Προστατευτισμό σε μια Ένωση - Συνεταιρισμό, μπορεί να τον υποστούμε σε πράγματα όπου ως Χώρα έχουμε "συγκριτικό πλεονέκτημα"! H πλήρης ενημέρωση, διαφάνεια, (προέλευση, ημερομηνία παστερίωσης, τεκμηριωμένη υγιεινή κατάσταση) είναι απαραίτητη. Το κόστος είναι η μια πτυχή.

Διαδικασία Αυτοελέγχων: Μικροβιοτέχνες κυρίως, επιχειρήσεων τροφίμων όταν περάσουν με επιτυχία τον επίσημο έλεγχο της Αρμόδιας Υπηρεσίας (πχ ΕΦΕΤ), μπορούν να ευχαριστούν για τη βοήθεια που του παρέχει το εξωτερικό εργαστήριο. Η σημασία των αυτοελέγχων δικαιώνεται όταν υπάρξει ΚΑΙ επίσημος έλεγχος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το «συγχωροχάρτι» θα τους ήταν πιο «χρήσιμο» και … οικονομικότερο.

Ελαιόλαδο & Βιολογικά Προϊόντα: Σύμφωνα με Έκθεση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελαιόλαδο, μαζί με τα ψάρια και τα οργανικά (βιολογικά) τρόφιμα αποτελούν τα τρόφιμα που με μεγαλύτερη συχνότητα διατίθενται "νοθευμένα"! Η Έκθεση θεωρεί ότι η προσπάθεια προστασίας της Υγείας υπερκαλύπτει τις προσπάθειες για αποτροπή της νοθείας και της απάτης, προτείνει μάλιστα αυστηρότερες ποινές για τις περιπτώσεις αυτές.

Χρήση επεξεργασμένων νερών «Βιολογικών» για άρδευση: Εξαιτίας της πρακτικής ποτίσματος των λαχανικών με μη επαρκώς επεξεργασμένα νερά ("Βιολογικοί") ή της λίπανσής-τους με βιολογικά κατάλοιπα (κοπριές κλπ), απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια κατά το πλύσιμο των λαχανικών (Μαρούλια, καρότα, αγγούρια, κλπ), αλλά και φροντίδα αποφυγής επιμόλυνσης. Υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος παρουσίας παθογόνων, ακόμη και σαλμονέλας.

Ψευδομονάδες σε κολυμβητικές δεξαμενές: Η αυξημένη παρουσία ψευδομονάδων ακόμη και σε υπερχλωριωμένες κολυμβητικές δεξαμενές, απαιτεί, εκτός των τεχνικών και άλλων παρεμβάσεων των υπεύθυνων λειτουργίας-τους, και την συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου "περί ποιότητας νερών κολυμβητικών δεξαμενών", όπου η ψευδομονάδα δεν περιλαμβάνεται στις ελεγχόμενες παραμέτρους. Η ψευδομονάδα ενοχοποιείται στη βιβλιογραφία για ωτίτιδες. Για τη μη αποτελεσματική χλωρίωση - απολύμανση των Κολυμβητικών Δεξαμενών, το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην "κακή (υποδεέστερη) ποιότητα" των χλωρίων, όσο στην κακή-τους χρήση και την απουσία ελέγχου ποιότητας των νερών...

Φυτοφάρμακα: Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες περί ύπαρξης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στη χώρα μας. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατόπιν δημοσιοποίησης σχετικής έρευνας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace,

ΙΔΙΩΤΙΚΑ VS ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Συμβαίνουν και στη Νορβηγία! Η Ένωση Ευρωπαϊκού Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) κάλεσε τη Νορβηγική Κυβέρνηση να προσαρμόσει τους όρους χρηματοδότησης του Δημοτικού Εργαστηρίου του Trodheim που πραγματοποιεί τις εργαστηριακές δοκιμές νερών και τροφίμων για λογαριασμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων της Χώρας. Το Δημοτικό Εργαστήριο παρέχει ακόμη υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες σε μια αγορά όπου ήδη δραστηριοποιούνται αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια δοκιμών. Λόγω του ό,τι λειτουργεί ως Δημοτική Επιχείρηση, δεν φορολογείται, χρησιμοποιεί κεφάλαια, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις με ευνοϊκούς όρους, και έτσι μπορεί να παρέχει υπηρεσίες κάτω του κόστους! Οι ενισχύσεις αυτές είναι ασυμβίβαστες με το "Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης" και επηρεάζει τον ανταγωνισμό. Καλείται η Νορβηγική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα που να συνάδουν με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να διαχωρισθούν οι οικονομικές δραστηριότητες του Κέντρου, να καταβάλλονται ενοίκια σε τιμές αγοράς για τα χρησιμοποιούμενα κτήρια, να καταβάλλει τίμημα για τις υπηρεσίες που δέχεται, χρησιμοποιούμενα αναλώσιμα, όργανα κλπ, όπως και να φορολογείται σύμφωνα με τις αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ελεύθερη αγορά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγικά χειρότερη, με τη συμπεριφορά των Κρατικών και κρατικοδίαιτων εργαστηρίων (Πχ Πανεπιστημιακών, Οργανισμών του Δημοσίου κλπ).

Υπήρξε "απάντηση" του Υπουργείου Ανάπτυξης, που όμως δεν απαντά στα θέματα που θέσαμε.

Δεν διαμαρτυρηθήκαμε για το ποιος είναι ή όχι κρατικός αρμόδιος για τον έλεγχο των καυσίμων, αλλά για την ανάληψη από Πανεπιστημιακά Εργαστήρια (το ΕΜΠ συγκεκριμένα) των αυτοελέγχων εταιρείας πετρελαίων. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, δεν σημαίνει πως οι αιτιάσεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό κρατικοδίαιτων εργαστηρίων προς ιδιωτικά (πχ στη Νορβηγία) δεν πρέπει να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης. Το Υπουργείο Οικονομικών καθορίζει μόνο τις τιμές (!) του ΓΧΚ, όχι τι χρεώνουν τα Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου.

Δεν επιδιώκουμε συντεχνιακή αντιμετώπιση ενός θέματος που αφορά λίγους, αλλά την επικράτηση της άποψης για ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας σε σχέση με τον κρατικοπαρεμβατισμό που οδηγεί στην οικονομική καθυστέρηση αλλά και προάγει την αδιαφάνεια και ίσως τη διαφθορά.

Σήμερα διάβασα πως το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις ΔΕΚΟ να αυξήσουν τις «πωλήσεις-τους». Μήπως μας αφορά;

Συνοπτικά και όχι αποκλειστικά, προτείνω:

1. Ανάληψη από τους Φορείς επισήμου ελέγχου της υποχρέωσης πραγματοποίησης των επισήμων ελέγχων που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, Ευρωπαϊκή ή και Εθνική. Έτσι, θα κρίνεται εν πολλοίς και η αξιοπιστία των ευρημάτων αυτοελέγχων!...

2. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις - προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με κραυγαλέα περίπτωση την απουσία προδιαγραφής για τις ψευδομονάδες, στα νερά κολυμβητικών δεξαμενών.

3. Απαγόρευση σε κρατικά ή κρατικοδίαιτα εργαστήρια να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών, ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά ανεξάρτητα εργαστήρια παροχής υπηρεσιών αυτοελέγχου.

4. Με την ανεργία που υπάρχει στη Χώρα και την ετεροαπασχόληση, θεωρούμε ότι πρέπει να μην επιτρέπεται σε στελέχη του Δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα να εργάζονται παράλληλα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρεμφερούς αντικειμένου ή και όχι.

5. Να θεωρείται ασυμβίβαστο η απασχόληση υπαλλήλων ιδιωτικών εργαστηρίων δοκιμών ως αξιολογητές σε φορείς Πιστοποίησης - Διαπίστευσης.

6. Να υπάρχει διαρκής διάλογος επιστημονικών Φορέων, Πανεπιστημίων ή και απλών ενδιαφερομένων Πολιτών για θέματα κοστολόγησης, συμφωνίας με προδιαγραφές, τροποποίηση διατάξεων κλπ ώστε να καταστεί πιο εύρυθμη η αγορά παροχής υπηρεσιών δοκιμών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ιω. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Χημικός M. Sc.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ενωση Ελλήνων Χημικών - Συνέλευση των Αντιπροσώπων 30-06-2013!

Σχετικά με το υποχρεωτικό των συνδρομών, και μετά από τηλεφωνήματα συναδέλφων που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα, κοινοποιώ την άποψη που εξέφρασα στη Συνελευση. (2η Σύνοδος 9ης Περιόδου ΣτΑ / 30/06/2013)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ:

"...Ισχύει απολύτως αυτό που σας έχω γράψει στο e-mail μου ...

Το θέμα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι οικονομικό, εάν κάποιος δεν έχει να πληρώσει συνδρομή, αλλά είναι θέμα εάν κάποιος έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο Σωματείο θα είναι μέλος. Άρα είναι θέμα όποιος θέλει -έχω επιχειρηματολογήσει και στο παρελθόν- να είναι μέλος, να μπορεί να είναι μέλος ή να μην είναι μέλος.

Και αυτό φυσικά, σε αντίθεση με ότι είπε προηγούμενος συνάδελφος, είναι και σε εμένα ένα θέμα ιδεολογικής συνέπειας, ότι εφόσον είσαι φιλελεύθερος, πρέπει να σέβεσαι την ελευθερία των άλλων και να εκφράζεις την φιλελεύθερή σου άποψη παντού και από κάθε βήμα.

Ευχαριστώ….»

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κυπριακή διάλεκτος - Ο - Ας τη γνωρίσουμε καλυτερα!..

Κυπριακή διάλεκτος - Ο - Ας τη γνωρίσουμε καλυτερα!.. Ο. Οκτωβρούδες: Τα χρυσάνθεμα. Από τον Οκτώβριο, το μήνα άνθησης. Ορνιθες: Κότες. Ορομαν: Ονειρο Οφτόν: Ψητό. (Από το οπτόν, "οπτή γή"). Οφτές πατάτες, οφτόν κλέφτικον!

Κυπριακή διάλεκτος - Σ - Ας τη γνωρίσουμε καλυτερα!..

Κυπριακή διάλεκτος - Σ - Ας τη γνωρίσουμε καλυτερα!.. Σ. Σαρίζω: Σκουπίζω (Από το σαρώνω, σάρωσις) Σαρκά: Σκούπα Σιεροκουτάλα : (Υβριστικό) Ανακατώστρα γυναίκα, μοχθηρή, κουτσομπόλα. (Από το σιδερο + κουτάλα, δυνατό ανακάτωμα). Σίταρος, σιταροπούλλα: Αραβόσιτος, καλαμπόκι. (Τό "μεγάλο" σιτάρι). Στάχωμα, σταχώνω: (Παραφθορά, "στάφωμα") (Βυζαντινή) : Βιβλιοδεσία, κάλυμμα βιβλίου). Στρέφω: Κάνω εμετό. Συνάω: Μαζεύω. "Εσυνάξαμεν πολλά άχρηστα χαρτιά για την ανακύκλωσην" ("Μαζέψαμε πολλά άχρηστα χαρτιά κλπ..."). "Εσυνάχτηκεν πολλύς κόσμος"! Συντυχάννω : Μιλώ, συνομιλώ. ("Για μεν το λέεις Χάροντα, για μεν το συντυχάννεις για πάμεν να παλαίψουμε στα μαρμαρένια αλώνια..." Από το Ακριτικό έπος "ο Διγενής τζιαι ο Χάροντας στα μαρμαρένια αλώνια"). ("Οποιος τρώει τζιαι συντυχάννει, για την γλώσσαν-του δακκάννει, για κανέναν βούκκον χάννει"). Σύρνω: Πετώ, ρίχνω! ("Τζιαι έσυρα το μήλον, τζιαι έσυρα το μήλον ..." (= Και έριξα το μήλο ...) πάνω στη μηλιάν, τζι είπεν-μου εν νάρτει, τζείνη τζι άλλη μιά"! ("Σύρνω αυκά πάνω στον τοίχον" = Ρίχνω αυγά πάνω στον τόιχο, ματαιοπονώ). Στρούθος: Σπουργίτι (Αρχαιοελληνικό, στρουθίον) Σωρεύκω: Συσσωρεύω, μαζεύω.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

"Αηδείς Κύπριοι" - "Μακάρι να μπορούσαμε και εμείς!..."

Κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) μας ξερνάνε τη συμπλεγματική χολή-τους γιατί μας θεωρούν "αηδείς Κυπρίους".

Κάποιοι άλλοι μας μιλάνε με συγκατάβαση, "Ευτυχώς, βάλατε την ουρά στα σκέλια".

Οι περισσότεροι, όμως, λένε, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, είμαστε μαζί-σας, μακάρι να μπορούσαμε και εμείς!...

..... Εχουμε ακόμη δρόμο, αλλά:

Η Κύπρος ζημιώνεται οικονομικά, χάνει επίσης πχ την αξιοπιστία-της σε ξένες καταθέσεις, οχι όμως όσο σκόπευαν οι ανεκδιήγητοι τύποι του Γιούρογκρουπ. Ας μου δείξει κάποιος μια έστω ανάλυση διεθνούς οικονομικού παράγοντα που ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ την αρχική απόφαση του Γιούρογκρουπ. Πιστεύω πως σώθηκαν, χάρη στην επιμονή, γενναιότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων της Κύπρου όσα μπορούσαν να σωθούν.

Aποφεύγεται το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων μέχρι 100,000.

Εξακολουθεί το0 Τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, με τις αναδιαρθρώσεις, να λειτουργεί με προοπτικές (και ελπίδες).

Η "Ελληνική Τράπεζα" φαίνεται να διασώζεται ΚΑΙ στην Ελλάδα.

Ιδρύεται το Ταμείο Αλληλεγγύης ...

Αν και οι διαπραγματεύσεις ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ, υπάρχει ακόμη στα πιθανά θετικά η μη αύξηση του Εταιρικού Φόρου πέρα από το 10%. (Στην Ελλάδα, ο Φόρος στις επιχειρήσεις είναι 25% + 20% στα μερίσματα).

Εκείνο όμως που έπαθε ανήκεστη βλάβη είναι η Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως και η διεθνής τραπεζική πίστη.

"Αυτομαστίγωμα" & αμφισβήτηση των εθνικών-μας αληθειών!

Με αφορμή αναδημοσίευμα για τις "ελληνικές ιστορικές αλήθειες' για το 1821 και τις σχέσεις με άλλους λαούς της περιοχής. (ΒΗΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2006, Ανδρέας Παππάς).

Συμφωνώ για το "μισές αλήθειες" πιο πάνω, είναι κάποια πρόοδος σε σχέση με την λοιδωρία των Ελληνικών θέσεων και την πλήρη αμφισβήτηση της Ελληνικής συνέχειας (τ. Φαρμελάγιερ, σκοπιανών κλπ).

1. Εξισλαμισμοί (και βίαιες αλλαγές θρησκευτικών απόψεων) υπήρξαν, εξ ού και το "όπου το σπαθί εκεί και η πίστης", ή το "πίστευσον ή σε φωνεύω" κλπ.

2. Αρα, βάσει του θρησκεύματος, επιλεγόταν και η γλώσσα έκφρασης ("κρυφά σχολιά", "κρυπτοχριστιανοί", κλπ).

3. Για το ρόλο της εκκλησίας (και των προκρίτων) τότε ισχύει ότι και σήμερα ("αμερικανάκια" "φιλοευρωπαίοι" "πρόθυμοι" κλπ).

4. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, βοήθησε (έσωσε) την επανάσταση του 1821, αλλά στη συμπεριφορά των Ευρωπάιων βοήθησε ο Φιλελληνισμός (Ελληνικός πολιτισμός της κλασσικής εποχής) και η άνοδος του Ανθρωπισμού και του Φιλελευθερισμού. (Για να γίνω και εγώ "προκλητικός", στα ίδια κίνητρα συνήργησε και η απόφαση της Γιάλτας, να δοθεί στη Δύση η Ελλάδα ("γενέτειρα της Δημοκρατίας"), όπου επικρατούσε στρατιωτικά ο ΕΛΑΣ (Κομμουνισμός).

5. Οι χαμένες Πατρίδες" στη Μικρά ασία" αντιλαμβανόσαστε ότι είναι η Ιωνία της προχριστγιανικής Ελλάδος, όταν οι οθωμανοι Τούρκοι ηταν στα βάθη της Ασίας μέχρι τον 10ο Αιώνα μΧ;

6. Για τους Τούρκους στην Κρήτη (του Μινωικού Πολιτισμού), η ανταλλαγή-τους (αρχικά μέσω Ρόδου), τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, να παραμείνει η Κρήτη τουρκική; Πιο σημαντικό προε αντιμετώπιση είναι το επίχείρημα της τουρκικής αδιαλλαξίας στην Κύπρο, ότι "Δεν θα αφήσουμε η Κύπρος να γίνει Κρήτη").

7. Ο Διονυσιος Σολωμός, Ζακυνθινός με προέλευση την ενετοκρατούμενη Κρήτη, (με υπόνοιες έμμεσων (;) σχεσεων με την τουρκοκρατούμενη Κύπρο) εκτός από το ορθώτατο "Περί εθνικά αληθούς" έγραψε τον "Υμνο προς την Ελευθερία", που έχει πολλά να μας διδάξει για τα συζητούμενα.

8. Ειλικρινά, δεν καταλβαβαίνω, γιατί πρέπει να αλλοιώσουμε τις δικές-μας ιστορικές παραδοχές, ώστε να φανούμε αρεστοί σε κάποιους που δεν βολευονται με αυτές για τους δικούς-τους λόγους.

9. Η αγάπη προς την Πατρίδα-σου, για ένα Φιλελεύθερο δεν σημαίνει μίσος προς τις πατρίδες των άλλων!

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΝΕΟ - Γιατί αποτυγχάνει ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα!

Ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα - Γιατί "αποτυγχάνει;"

1. Η αστική τάξη αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες-της ως δημιουργός και παραγωγός, απέφυγε να δώσει ιδεολογικοπολιτικούς αγώνες, προσκολλήθηκε σε ένα ολοκληρωτικά κρατικιστικό σύστημα διοίκησης.

2. Η αστική τάξη "κρατικοποιήθηκε" ιδεολογικά & ουσιαστικά. Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα παρέμεινε ως μοναδικός σχεδόν τρόπος οικονομικής συμπεριφοράς. (Είναι εκπληκτικό ποιοι επιχειρηματικοί παράγοντες, και πόσο έντονα, αντιδρούν στο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, στη μη υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια και Ενώσεις, αλλά και στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με το κλείσιμο άχρηστων οργανισμών. Δηλαδή, να μην αλλάξει τίποτε για την Ελληνική ελίτ. Ουσιαστικά, να πληρώσουν την κρίση μόνο οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι!)

3. Κυρίαρχη ιδεολογία, θετικά και αρνητικά, αποτελεί το "στερητικό σύνδρομο υπαρκτού σοσιαλισμού" και η "δυστυχία" να μην ενταχθεί η Χώρα στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο! Αποτέλεσμα, οι πάντες σχεδόν να προσπαθούν να πείσουν ότι είναι και εκείνοι κάπως αριστεροί (sic), ή να αποφύγουν τη ρετσινιά του (νεο)φιλελεύθερου... Ακόμη και εκείνοι που μιλάνε για τα "δύο άκρα" κατηγορούν την ριζοσπαστική αριστερά ως "ακροΔΕΞΙΑ".

4. Οι Ελληνες φιλελεύθεροι, συγχέουν την προτίμησή-τους στον "οικονομικό φιλελευθερισμό" των ΗΠΑ για παράδειγμα, με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αμερικάνων. Αρχικά, με τον "ψυχρό πόλεμο", στη συνέχεια με τις εθνικά ευνουχισμένες θέσεις-τους έναντι της Αγγλίας και μετά της Τουρκίας στο Κυπριακό (σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ), στο Σκοπιανό (ενίσχυση - στήριξη του "αδέσμευτου" ΤΙΤΟ), απαξιώνουν τις θέσεις-τους στην αστικοφιλελεύθερη μεσαια τάξη. Οι Ελληνες, μπορούν να είναι ταυτόχρονα φιλελεύθεροι και να σέβονται - αγαπούν την Πατρίδα-τους και να είναι περήφανοι για αυτή! Δεν χρειάζεται, για να αποδείξουν κάποιοι ότι δεν είναι "εθνικιστές", στην καλύτερη περίπτωση να λοιδωρούν την Ιστορία-μας και στη χειρότερη να κρατούν στάση "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ελλάδας και εκείνων που αμφισβητούν τα Εθνικά Δίκαια!... "Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει"! Αυτή είναι η ποιότητα επιχειρηματολογίας των "ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ" Ελλήνων. (Το ό,τι αποδέχεσαι ως φιλελεύθερος το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, δεν σε καθιστά υποχρεωμένο να αυτοευνουχισθείς εθνικά, αποδεχόμενος την εθνοκάθαρση στην κατεχόμενη Κύπρο ή τις ανιστόρητες προκλήσεις των σκοπιανών και την επιχειρούμενη "εθνογένεση")

5. Δυσκολεύονται να συνεργασθούν με ομοϊδεάτες-τους για τον κοινό σκοπό της προώθησης της ιδεολογίας-τους και μόνο. Η ολοκληρωτικά κρατικιστική ελληνική διοίκηση, απαιτεί διαχείριση εξουσίας για την οικονομική δραστηριότητα, οπότε η συμμετοχή σε κόμματα εξουσίας, και μάλιστα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διανομής "εργασιών" αποτελεί σημαντικό δέλεαρ και κίνητρο προσωπικών διαγκωνισμών. (Δεν μπορεί οι "απολιτικοί αγανακτισμένοι (αστοί) της Πλατείας Συντάγματος" να αποτελέσουν αξιόπιστη εκδοχή αλλαγής προς φιλελεύθερες κατευθύνσεις! Χωρίς ξεκάθαρες ιδεολογικές απόψεις, χωρίς ταμπέλες, όπως αφελώς διατείνονται, επιχειρούν να αποτελέσουν πόλο έλξης, σε αντιπαράθεση (;) με το διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό κατεστημένο του χθες, μιμούμενοι όμως ταυτόχρονα τις πρακτικές εκείνων).

Τι πρέπει να γίνει:

1. Καθαρές ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις, σύμφωνα με όσα η παγκόσμια πολιτική φιλοσοφία και κονωνιολογία έχει διατυπώσει.

2. Συνεπείς και συνεχείς ιδεολογικοπολιτικές μάχες παντού στην Κοινωνία για μείωση του Κρατισμού, ενίσχυση της μεσαίας τάξης και επικράτηση Αρχών και Αξιών της Ελεύθερης και Ανοικτής Κοινωνίας προς όφελος των Πολιτών μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και στον Κόσμο.

3. Προσπάθεια για επίτευξη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και κυβερνητικών συνεργασιών - συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και διακυβέρνησης της Χώρας.

4. Οι επόμενες ευρωεκλογές προτείνεται να διεξαχθούν στα κράτη-μέλη την περίοδο 22-25 Μαΐου 2014! Ηδη, από καιρό μάλιστα, παίρνουν θέσεις τα κόμματα, οι κινήσεις, οι υποψήφιοι, έχουν αρχίσει οι διαγκωνισμοί! Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, για άλλη μια φορά η κατάληψη των θέσεων αποτελεί ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ, με κύριο όπλο την "πολυσυλλεκτικότητα" - "απολιτικό ψάρεμα σε θολά νερά".

Οι Πολίτες παραμένουν αμήχανοι, χωρίς ιδεολογική πυξίδα, χωρίς ελπίδα, χωρίς θέσεις πραγματικής εργασίας, καταδυναστευοόμενοι από ένα σπάταλο και αδιαφανές, εκδικητικό πολλες φορές, Κράτος.

Δεδομένου πως οι εκλογές σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελούν ύψιστη διαδικασία, για μια καλύτερη Ελλάδα στην Ευρώπη, ας δώσουμε μεγαλύτερη αξία στην ιδεολογική αντιπαράθεση παρά στην προσπάθεια συλλογής "χαλαρών" ψήφων...

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Δημοτικός φόρος στα Δωδεκάνησα!

Ο Δημοτικός φόρος στα Δωδεκάνησα όπως υπάρχει σήμερα, και ο τρόπος λειτουργίας-του πρέπει να αποδοκιμασθεί με σαφήνεια. είναι συνυφασμένος με το αμαρτωλό παρελθόν. .

Μετά από εξ αρχής ξεκάθαρη θεσμοθέτηση, να γίνεται διαχείριση από τούς δήμους (με πλήρη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και λογοδοσία) αποκλειστικά για σκοπούς τοπικού ενδιαφέροντος. πχ τουριστική διαφήμιση, υποδομές, ενδοΔωδεκανησιακές επικοινωνίες - μεταφορές, κονωνικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού.

Να εφαρμόζεται σε όλους τους Δωδεκανήσιους Πολίτες και όχι μόνο στους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα, κρατώντας αφορολόγητο όριο πχ (ενδεικτικά) 15000 - 20000, βάσει της δήλωσης εισοδήματος στην εφορία.

Ο τοπικός φόρος να εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος.

Μεταβολές στα ποσοστά (αυξήσεις για συγκεκριμένους αναπτυξιακούς σκοπούς και προσωρινά (ή και μειώσεις) να θεσπίζονται μετά από δημοψηφίσματα και με σαφή αιτιολόγηση.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ανάπτυξη στη Ρόδο - Ποιοι & γιατί αντιδρούν;

1. Γκολφ Αφάντου: 40 χρόνια εγκαταλελημμένο, αναξιοποίητο, αντί για νέες θέσεις εργασίας και διεθνή προβολή της Ρόδου, φέτος «αξιοποίηθηκε» ως χώρος κοπής βασιλόπιττας!...

2. «Ξενοδοχείο των Ρόδων»: Αντί για ξενοδοχείο πολυτελείας, όπως είχε προτείνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και τον απέκρουαν με μανία οι υποστηρικτές της μετατροπής-του σε πολιτιστικό κέντρο (sic), σήμερα ΚΑΖΙΝΟ, και σύμφωνα με πληροφορίες, προς πώληση!...

3. Παραλία Αντονι Κουίν: Αντί να δημιουργηθεί «Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου» όπως είχε προταθεί, σήμερα μια συνηθισμένη - κοινή παραλία με ομπρελλάδες!

4. Νέο Εργοστάσιο ΔΕΗ: Eνώ οι ανάγκες για ενέργεια αυξάνονται, σήμερα «βιότοπος» για σκουρόβλαχους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ποιοι είναι εκείνοι που αντιδρούν στην ανάπτυξη και γιατί;

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

"Φοροδοτική Ικανότητα" ή "σκοτώνοντας τη χρυσοτόκο όρνιθα"!

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ο κρατισμός παραμένει αλώβητος, αδιόρθωτος, τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Εκφράζει μια αρπακτική πολλές φορές διάθεση που αποτρέπει τον καθένα να επιχειρήσει το παραμικρό. Ουσιαστικά με τη γραφειοκρατία και τις υπερβολικές και άχρηστες διαδικασίες αδειοδοτήσεων ζητά "λύτρα" για να σου επιτρέψει να δημιουργήσεις.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό, η απαίτηση του Δήμου να λάβει είτε μετρητά είτε εισφορά σε γή από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την απειλή να ακυρωθεί η άδεια οικδομής-τους σε αντίθετη περίπτωση. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις μάλιστα του ξενοδόχου κ. Δώρου Πιερίδη (επιστολή στην εφημερίδα "Ροδιακή", 09/02/2013), η πρακτική αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής-μας, με κινδύνους είτε να κλείσουν είτε να εκποιηθούν. Κλείνοντας τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα προβλήματα ανεργίας θα διογκωθούν και το "πάλαι ποτέ" αξιοζήλευτο θαύμα του Ροδιακού τουρισμού θα καταστεί μακρινή ανάμνηση (μέσω του παλιού, καλού, ελληνικού κινηματογράφου).

Προτείνω, πολιτικοί και τουριστικοί φορείς να πάρουν θέση υπέρ της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, αποδοκιμάζοντας με παρρησία την απαρχαιομένη νοοτροπία της "φοροδοτικής ικανότητας - φορομπηκτικής πρακτικής".